Oktober 2019

Architect aan het woord

We spraken Henk Scholten en Mark Jan de Blok, architecten van AAS, over hun ontwerpen voor woongebouw Groot Zuid. Benieuwd naar de visie en keuzes van dit eveneens in Groningen gesitueerde architectenbureau?

Wat sprak jullie als architect zo aan in dit project in Groningen – Zuid?
“Sinds het jaar 2003 zijn wij als bureau betrokken bij dit project. In die tijd was het project onderdeel van ‘De Intense Stad’. De Intense Stad was een manifestatie georganiseerd door de gemeente Groningen om op diverse locaties, die tot dusver bijna ‘verborgen’ leken, in de stad plannen te ontwikkelen met een hoog architectonisch niveau. Destijds zijn we gevraagd om als uitvoerend architect voor Nieto Sobejano Arquitectos uit Madrid de plannen uit te werken. Het was aan ons om dit ambitieuze Spaanse plan binnen de Nederlandse wet- en regelgeving te ontwikkelen. Het plan is echter, om diverse redenen, nooit tot realisatie gekomen. Door de jaren heen is flink aan deze locatie gesleuteld en zijn er diverse plannen de revue gepasseerd maar nu – 16 jaar later zijn we dankbaar een plan te mogen presenteren van een hoog niveau met een mediterrane uitstraling dat een aanwinst voor de stad mag zijn.”
 
Op welke manier zullen de appartementen hier zich onderscheiden van andere appartementen in Groningen?
“Alle appartementen zijn ontworpen vanuit de ‘woonbeleving’ van de bewoner. Hoe kunnen we de woonbeleving van de appartementen vergroten én een gevoel van luxe creëren. Om dit te bereiken hebben we elk appartement voorzien van een balkon dat minstens kamerbreed is. Dit resulteert in balkons met een breedte van 6 meter, 8 meter en zelfs 12 meter! De balkons hebben een minimale diepte van 2,5 meter diep – en soms nog dieper. De gehele woonkamer kan zogezegd geopend worden naar het balkon waardoor het balkon geen balkon meer is maar een voortzetting van de woonkamer. Ook het afwerkingsniveau van deze buitenruimte zal van hoge kwaliteit zijn. Details als stucwerk, glas en andere ‘warme’ materialen laten de buitenruimte met recht een uitbreiding van de woonkamer zijn.”
 
Kunnen jullie een tipje van de sluier geven over de stijlkenmerken van de appartementen en penthouses?
“Voor het penthouse is een luxe interieurelement ontworpen over de gehele lengte van de woning. Dit interieurelement vormt een verbindende factor door het penthouse. In deze verbinding zijn functies verwerkt als de keuken, toiletten, doorgangen en een opbergruimte. Middels dit element worden ruimtes van elkaar gescheiden maar zorgt het element tegelijkertijd ook voor verbinding tussen de verschillende ruimtes. Door een consequent materiaalgebruik krijgt het element een verfijnde uitstraling. Overigens kunnen onze interieurarchitecten voor elk van de appartementen een ontwerp op maat voor de bewoner verzorgen waardoor elk appartement een unieke woonbeleving krijgt.”
 
Tenslotte: hoe zouden jullie woongebouw Groot Zuid in drie woorden omschrijven?
“Gin & Tonic ;)”

Terug naar blogs